Ami csak nemes kőből kifaragható

A kő nemes anyagokat is helyettesíthet fotó: ÉM

A kő nemes anyagokat is helyettesíthet fotó: ÉM

Gyöngyösi László kőfaragó mester nehéz anyagot és mesterséget választott.

Miskolc. Amit a kőről és a nemes kövek megmunkálásáról csak tudni lehet, Gyöngyösi László tudja: 1984-ben kezdte a szakmát. „Kisiparosként kezdtem, később átminősítettek vállalkozóvá. Ma is szívesebben lennék az előbbi, a kisiparosság valahogy jobban kifejezi ennek a szép szakmának a lényegét: máig legszívesebben egyedi elképzeléseket szeretek megvalósítani” – mondja.

Ami a megvalósított egyedi elképzeléseket illeti, felsorolni sem egyszerű az 1999 óta mesterfokozatú szakember munkáit: a Tiszai pályaudvar főépületének baluszteres díszkorlátai, a Zrínyi Gimnázium aulájának kő elemei, a Mindszenti temető kolumbárium fala, szobor posztamensek a Miskolci Egyetemen, a Szentpéteri kapui Romek-emlékmű, és a legutóbbi, a martinkertvárosi római katolikus templom urnafala. E különleges, szakmai kihívást jelentő munkák mellett Gyöngyösi mester a „klasszikusokban is otthon van”: készít síremlékeket, kriptákat, urnasírokat, gránit konyhapultokat, ablakpárkányokat is.

Keze alatt 15 tanuló ismerte meg a szakmát, e tevékenységét Aranykoszorús Mester címmel ismerte el az ágazati ipartestület. „Szomorú, de egy ideje megszűnt mifelénk a szakma képzése, pedig szép munkák várnának a fiatalokra is: az építészek újra felfedezték a természetes anyagokat, az igényes tervek megvalósításához pedig jó szakemberek kellenek.” ÉM

Információk

Gyöngyösi László kőfaragó mester Miskolc, Kaffka Margit u. 57. Tel: 367-593, 06-30/535-1281, 06-30/963-7323


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés