Világelsők transzplantációban

Spanyolországban tavaly 2018 donornak köszönhetően 4818 szervátültetést hajtottak végre. A fotó illusztráció! Fotó: AFP

Spanyolországban tavaly 2018 donornak köszönhetően 4818 szervátültetést hajtottak végre. A fotó illusztráció! Fotó: AFP

Spanyolország 25 éve első a szervadományozásban és a szervátültetésben.

Madrid. Spanyolország továbbra is világelső a szerv­adományozásban és szerv­átültetésben, miután tavaly tovább nőtt a donorok és az elvégzett beavatkozások száma – közölte a spanyol transzplantációs szervezet (ONT) szerdán Madridban.

Az immár 25 éve világelső Spanyolországban tavaly 2018 donornak köszönhetően 4818 szervátültetést hajtottak végre. A szerveiket felajánlók száma 167-tel, a transzplantációk száma 49-cel volt több, mint 2015-ben – részletezte az eredményeket az ONT.

 

Vese, máj, szív, tüdő…

A közzétett adatok szerint veseátültetésből végeztek a legtöbbet, 2994-et, emellett 1159-en kaptak egészséges májat, 281-en szívet, 307-en tüdőt, 73-an hasnyálmirigyet, 4-en pedig új beleket transz­plantáció révén.

Az új szervre várók listáján jelenleg 5477-en vannak Spanyolországban, 196-tal kevesebben, mint tavaly.

Az ONT jelentéséből kiderül: a donorok csaknem negyede kórházi sürgősségi osztályon hunyt el, 4,4 százalékuk közlekedési baleset áldozata lett.

A tavaly átültetett szervek 54,6 százaléka 60 évnél idősebb donoroktól érkezett, és rekordként tartják számon, hogy egy 94 éves korában elhunyt ember máját is sikerült átültetni. Az ONT szerint figyelemre méltó eredmény az is, hogy a csontvelődonornak jelentkezők száma tavaly megduplázódott: 2016-ban több mint 74 ezren regisztráltatták magukat, ami napi átlagban több mint 200 embert jelent.

 

Automatikusan

Hazánkhoz hasonlóan Spanyolországban automatikus az elhunytak szerveinek transzplantálása, azaz ha valaki életében nem tiltakozott ellene, akkor egészséges szervei átültethetők. Tavaly az elhunytak hozzátartozóinak 15,6 százaléka utasította vissza, hogy rokonuk szerveit transzplantálják. MTI


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés