Stadion: mire fordítódik a plusz 3,1 milliárd forint?

Már közel két és fél hónapja folyik a munka FotÓ: ÉM-archívum

Már közel két és fél hónapja folyik a munka FotÓ: ÉM-archívum

Az állami „póttámogatásból” többek között kamerás beléptető-­biztonsági rendszer is épül.

Sportlétesítmény. A 2016. december 17-i Magyar Közlönyben jelent meg az 1787/2016 (XII. 17.) kormányhatározat, ami „Az egyes fejezetek közötti előirányzat átcsoportosításáról” címet viseli, és tartalma szerint a Diósgyőri stadionra további 3,1 milliárd forint állami forrást irányoz elő. Ez azt jelenti, hogy 14,015 milliárd forintra nőtt a Diósgyőri stadiont és az MVSC pályát is magába foglaló beruházás összege.

Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük a Diósgyőri stadion építésére létrehozott projektcég, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. ügyvezetőjétől, Pásztor Ervintől, hogy miért volt szükség erre a plusz támogatásra, mire fordítódik ez az összeg.

– A Diósgyőri Stadion rekonstrukció beruházás keretében a korábbi DVTK-stadion helyén egy csaknem 15 ezer férőhelyes, multifunkcionális, a labdarúgó-mérkőzések mellett kulturális és családi rendezvények lebonyolítására is alkalmas aréna épül – válaszolta az ügyvezető igazgató. – A stadion a legmodernebb igényeknek megfelelve készül, az aréna hosszú távú fenntarthatósága kiemelt szempont a beruházás során. Ennek megfelelően lesznek kialakítva az épületek helyiségei, a lelátók és a stadion küzdőtere. A kivitelezői szerződésben szereplő 10.9 milliárd forint elegendő forrást biztosított, hogy egy minden igényt kielégítő, modern stadion épüljön. A beruházásban az eredeti terv szerint megvalósul a háromszintes főépület, amelyben egyebek között öltözők, mobil falakkal osztható rendezvénytér, húsz sky-box páholy, irodák, médiahelyiségek és közvetítő állások kapnak helyet. A pálya és a lelátók is megfelelnek az Európai Labdarúgó Szövetség kívánalmainak, így a stadion nemzetközi mérkőzések megrendezésére is alkalmas. Hasznosulnak a tribünök alatti területek, a stadionban lesznek pénztárak, söröző, ajándékbolt és múzeum.

 

A plusz forrásból

Azzal kapcsolatban, hogy a felsoroltakról már kapott tájékoztatást a nyilvánosság, de hogy milyen új, eddig még nem ismert elemek kerültek a projektbe, így nyilatkozott Pásztor Ervin:

– A tavaly decemberben elfogadott 1787/2016 (XII. 17.) számú kormányhatározat lehetőséget biztosít arra, hogy további fejlesztések és az eredeti tervekben szereplő szolgáltatások magasabb minőségben valósuljanak meg. A plusz forrásnak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy összhangban a sportszövetségek igényeivel, a többi között kiépítésre kerüljön egy kamerás beléptető-biztonsági, illetve tájékoztató rendszer. Tovább javulnak az üzemeltetés feltételei, egyebek között az eredeti költségvetésben nem szereplő karbantartó gépek beszerzésével. A többletforrásból megvalósuló közlekedési csatlakozásokkal és forgalomtechnikai fejlesztésekkel jelentősen javul a sporttelep megközelíthetősége, a parkolóhelyek szilárd burkolatot kapnak. Zöldmezős beruházásként, teljes közművesítéssel, aszfaltburkolattal, közvilágítással egy teljesen új, 2×1 sávos közút létesül a Lorántffy utca felől, amelyen keresztül a vendégszurkolók lényegesen komfortosabb körülmények között tudják majd elérni az új arénát. A kormányhatározatban átcsoportosított összeg biztosítja továbbá az új diósgyőri stadion és környezetének színvonalas rendezését, parkosítását. ÉM-BCS

Tovább javulnak az üzemeltetésnek a feltételei is.

Pásztor Ervin

A birkózócsarnokról

A diósgyőri birkózók jövőbeni elhelyezéséről konkrétumokat egyelőre nem lehet tudni. Csak annyi biztos, hogy a korábbi otthonukat, a Diósgyőri stadion területe mellett még ma is álló lemezfalú épületet évekkel ezelőtt „elcserélték” a labdarúgókkal, és a Diósgyőri klubházba költöztek, amelyet a tavalyi év végén elbontottak. A jelenleg albérletben, a miskolci Könyves Kálmán Általános Iskolában edző birkózók végleges elhelyezése még kérdéses. Annak ellenére, hogy Miskolc város közgyűlése 2016. októberi 6-i ülésén olyan tartalmú határozatot hozott, mely szerint felkérték a település polgármesterét, hogy a Diósgyőri sportligetben található, a DSM Nonprofit Kft. révén kvázi a város tulajdonában lévő azon ingatlant, amely a Diósgyőri uszoda és a stadion területe között található, ingyen bocsássa a Magyar Állam rendelkezésére, hogy ott a Diósgyőri Birkózó Club számára új birkózócsarnok épülhessen.

Pásztor Ervintől azt is megkérdeztük, hogy mit lehet tudni a birkózók helyzetének rendezéséről, hogy a decemberben kapott 3,1 milliárd forint egy része fordítható-e a bázisuk kialakítására a Diósgyőri stadionban, illetve annak környékén.

– A Diósgyőri stadion rekonstrukciója projektben nevesítetten nem szerepel birkózócsarnok építése – válaszolta a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. ügyvezetője.


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés