Március 13-án lehet majd az államfőválasztás

Bakondi György és Halász János Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bakondi György és Halász János Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz-KDNP egyhangúlag támogatta Áder János jelöltségét, jelentette be Kósa Lajos frakcióvezető.

Visegrád. Egyhangúlag támogatta a Fidesz-KDNP-frakció­szövetség, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János legyen ismét a kormánypárti képviselőcsoportok jelöltje az államfői posztra. A parlamenti szavazás március 13-án várható az új elnökről, de az erről szóló végleges döntést Kövér László házelnök hozza majd meg – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén, Visegrádon tartott sajtótájékoztatón. A politikus elmondta: a frakciószövetség támogatta azt a kezdeményezést, hogy ha két államfőjelölt lesz, akkor a szavazás előtt mindketten felszólalhassanak a parlamentben.

Brüsszeli bürokraták

A Fidesz-frakció egyetért a jogi határzár megerősítéséről szóló kormányzati törvényjavaslat céljaival – közölte Halász János, a képviselőcsoport szóvivője csütörtökön a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén, Visegrádon.

A politikus Bakondi Györggyel, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójával tartott sajtótájékoztatót, miután Pintér Sándor belügyminiszter beszámolt a kormánypárti képviselőknek a migrációs helyzetről. A jogi határzár megerősítésével összefüggő törvénycsomag – amelynek parlamenti vitája várhatóan kedden kezdődik – az európai uniós jogszabályokat is figyelembe veszi – jelentette ki Halász János, aki szerint egy ilyen törvény nemcsak Magyarországnak, hanem az uniónak is érdeke, mert Európa biztonságát is védené. Jelezte ugyanakkor, hogy „ismerjük a brüsszeli bürokraták gondolkodásmódját”, ezért várható a jogszabály EU-s vizsgálata.

Nem lehetnének itt

Bakondi György a szabályozás célját úgy összegezte: meg kell akadályozni az ellenőrzés nélküli bejutását és mozgását az „ismeretlen identitású, ismeretlen célokból érkező”, Magyarországon és az EU-ban biztonsági kockázatot jelentő embereknek. Az új rendelkezéseket tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején lehet majd alkalmazni. Változás, hogy a menekültkérelmet benyújtóknak az eljárás teljes ideje alatt – a jogerős elbírálásig – nem lesz joguk magyarországi tartózkodásra – ismertette a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, hozzátéve, hogy nincs szó őrizetről, mert a tartózkodásra kijelölt tranzitzóna Szerbia felé bármikor elhagyható. E tranzitzónákban kell biztosítani az elszállásolást és az ellátást, továbbá tervben van az is, hogy a bírák a helyszínen döntsenek a felülvizsgálati kérelmekről. Kérdésre megjegyezte, hogy a jelenlegi kettőn túl újabb tranzitzónák nyitása nincs napirenden, ám az elhelyezési kapacitások növelése igen.

Módosul a szabálysértési törvény is – folytatta –, így az, aki engedély nélkül elhagyja az őrzött szállást, illetve a befogadóállomáson rendbontást követ el, elzárással lesz büntethető.

„Furcsa döntések”

A főtanácsadó arról is beszélt, hogy az EU számos „furcsa” döntést hozott a migrációs válság kezdete óta, és sok ilyen tervről folyik vita jelenleg is. Példaként említette, hogy az unió több tagállamnál is engedi a belső határellen­őrzést, ugyanakkor a külső határőrizettel kapcsolatban nem hozott határozott lépéseket. Azt is mondta, hogy bár a határ- és parti őrség megszervezése jó hír volt, ám kiderült, hogy az a létszámát, összetételét, felszereltségét tekintve nem felel meg a feladatoknak. MTI


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés