Recept

A mama ízes buktája

Gyenge Erzsébet FotÓ: Kozma István

Gyenge Erzsébet FotÓ: Kozma István

A sütés-főzés „mesterségét” édesanyjától tanulta.

Sütemény. Gyenge Erzsébet a múlt év októberében vette át a mezőcsáti élelmezési központ vezetését. Maga is gyakorló háziasszony, a „mesterséget” édesanyjától tanulta, csakúgy, mint az ízes bukta elkészítésének módját.

A bukta hozzávalói: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 4 evőkanál cukor, 1 csipet só, 2 tojássárgája, 80 dkg vaj, 50 dkg lekvár, 40 dkg vaj (a kenéshez), 2 evőkanál porcukor.

Az elkészítése során az élesztőt felfuttatjuk egy deciliter tejbe morzsolt élesztő és egy evőkanál cukor segítségével. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a cukrot. Beleöntjük a futtatott élesztőt, a maradék tejet, a tojássárgáját és alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és addig gyúrjuk, míg felveszi a tészta. Ezután meleg helyen pihentetjük, míg duplájára nem nő. A megkelt tésztát könnyedén átgyúrjuk, majd körülbelül egy centiméter vastagságúra nyújtjuk és 8–10 centiméteres négyzetekre vágjuk. Mindegyikbe teszünk lekvárt, egyesével feltekerjük és sütőporos tepsibe tesszük. Tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és egy rövid ideig még kelesztjük. A megkelt buktákat előmelegített sütőben (180–190 fok) 20–25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. ÉM


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés