Puffadás ellen

Több rost

A székrekedésnél semmi sem puffasztja fel jobban a gyomrot, úgyhogy kezdjük a reggeleket egy jó rostos müzlivel, hogy beindítsuk a napot – és magunkat is. Olyan müzlit vagy gabonakeveréket keressünk, amelyben mindkét rosttípus megtalálható: a vízben oldhatatlan (cellulóz, lignin) és vízben oldhatóak (pektin, növényi gumik és gyanták) is.

Főtt zöldség

Szavazzunk a főtt zöldségre inkább a nyersek helyett. Fél csészényi főtt sárgarépában ugyanannyi táp­anyag van, mint egy csészé­nyi nyers sárgarépában, viszont kevesebb helyet foglal az emésztőrendszerünk­ben.

Kevesebb csípős

Az sem mindegy, hogy mivel ízesítjük ételeinket. A kapor, bazsalikom, menta, zsálya, tárkony és a rozmaring sokkal jobban kíméli a gyomrot, mint a fekete bors, a csilipor, a csípős szószok vagy éppenséggel az ecet. És hogy miért? Az ezekkel ízesített ételek hatására elkezd termelődni a gyomorsav, ez pedig irritálni fogja gyomrunkat.
Kevesebb rágógumi

Rágógumizás közben levegőt nyelünk, ez a levegő pedig beszorul a beleinkbe és felesleges terhelést, felfúvódást és puffadást okoz.

Kevesebb mesterséges édesítőszer

A szorbitol, xilitol és a mannitol hiába könnyíti sokunknak az édesebb élelmiszerek fogyasztását, bizony megterhelheti gyomrunkat, és puffadást okozhat – a diétás üdítőitalok és cukormentes rágógumik pedig tömve vannak ezekkel. Hacsak nem akarunk felpuffadtak lenni (vagy maradni), hanyagoljuk ezeket.


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés