Ami öröm, kicsit gond is

Folyik a munka a kézműves műhelyben  Fotó: BG

Folyik a munka a kézműves műhelyben Fotó: BG

Hollóházán nem fogy­tak még ki az ötle­tekből.

Hollóháza. Ami eddig hátrány volt Hollóházán, az most kezd egy kicsit előnyre fordulni. Korábban a porcelángyár volt a legfőbb foglalkoztató, majd a leépítések után Sátoraljaújhely viszonylagos távolsága jelentette a gondot.

A közfoglalkoztatási program enyhített kicsit a gondon, most azonban már arra is – kis túlzással – keresni kell az embereket, hiszen egyre többen találnak munkát Hollóházán kívül.

 

Munkát találnak

– Örülök annak, hogy a szlovákiai Kenyheci Ipari Parkban egyre többen találnak munkát – mondja Lovas Adrienn, Hollóháza polgármestere. – A héten is többen voltak már nálam, hogy nem a közfoglalkoztatásban fognak részt venni, mert munkát találtak az ipari parkban. Ennek egyrészt nagyon örülök, hiszen a piaci alapú munkahelyek sokkal biztosabb megélhetést nyújtanak az embereknek, könnyebben tudnak boldogulni. Másrészt pedig egy kicsit gondban is voltam egy darabig, kiket fogok találni a közeljövőben induló Start-programjainkra, de már ez is megoldódott.

 

Három kategóriában

Hollóháza 49 emberre pályázott a közfoglalkoztatási programon belül.

– Három kategóriában pályáztunk – mondja Hollóháza polgármestere. – Tovább folytatjuk az egyre nagyobb sikerrel működő mezőgazdasági munkákat. Az iskola mögötti területen két fóliasátorban termesztünk zöldségeket. Tavaly kicsit merész húzással gyümölcsfákat is ültettünk, ami azért kockázatos, mert az itteni klímát és talajt nem minden gyümölcsfa szereti. Szerencsénkre minden elültetett fa beállt, fejlődésnek indult és 1–2 éven belül termőre is fog fordulni. Korábban két földterületen is foglalkoztunk csicsókával, ezt most egyre csökkentjük. A szokásos növényeken kívül – cékla, krumpli, csicsóka, saláta, paradicsom, paprika – folytatjuk a gyógynövénytermesztést, és a diófákat új területre ültetjük. A növénytermesztésnek köszönhetően a konyhát egész évben el tudjuk látni terményekkel és a lakosságnak is tudunk ezekből juttatni. A településszépítő csapat egész évben azon dolgozik, hogy a helyiek és az idelátogatók gyönyörködni tudjanak a településünkön. Továbbra is megy a bio-programunk. Két aprítékoló géppel gyártjuk az aprítékot, így a közintézményeink fűtését az eddiginél jóval gazdaságosabban tudjuk megoldani.

 

Mesepark

A legnagyobb idei dobás azonban a kézműves műhelyhez kötődik majd.

– Már tavaly elkezdtünk tervezni egy meseparkot – mondja Lovas Adrienn. – A régi játszótér már annyira elavult, hogy ideje volt kitalálni valamit a helyére.

– Olyan jelleggel működne, mint a mezítlábas parkok. Mindig az adott meséhez, jelenethez idomul a talaj, lesznek kavicsos, füves ösvények. Sorra vesszük a klasszikus meséket, figyelmet szentelünk a magyar népmesékre is, de nem feledkezünk el a mostani modern mesékről. El szeretnénk varázsolni a gyerekeket, nem csupán a helyieket, de a településünkre látogatókat is. A tervek már megvannak, a pályázatot megnyertük, ha beköszönt a tavasz, neki is látunk a munkálatoknak, mert nyár elejére, a turistaszezon idejére már szeretnénk átadni Hollóháza igazi idegenforgalmi látványosságát. ÉM-BG

El szeretnénk varázsolni a gyerekeket, nem csupán a helyieket.

Lovas Adrienn

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés