A villanyszerelőket úgy vitték, mint a cukrot

Mi a pálya? (illusztráció) Fotó: Vajda János

Mi a pálya? (illusztráció) Fotó: Vajda János

A középiskolákba járnak toborozni a cégek, bizonyos szakmákban akkora a munkaerőhiány térségünkben is.

Borsod-Abaúj-Zemplén. Eddig még nem tapasztaltam akkora érdeklődést a végzős diákjaink iránt, mint az elmúlt tanévben – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal Baghyné Urbán Ilona, az MSZC Kandó Kálmán Szakgimnáziumának igazgatója. – Ma már a megyében és térségünkben is akkora a munkaerőhiány, hogy szinte minden műszaki végzettségű fiatalt szeretnének a cégek „elvinni”. Holnap is jön egy cég Tiszaújvárosból. A vállalatok nem válogatnak, végzett szakemberre van szükségük, akár nappali tagozaton, akár a felnőttoktatásban végzett. Jelenleg a legnagyobb toborzó a MÁV, a Jabil és a Takata – sorolja az iskolaigazgató.

Hozzáteszi: a fiatalabb diákokat gyakornoki programjukba is szívesen fogadják a cégek, sőt előszeretettel ajánlják fel nekik a nyári szakmai gyakorlat lehetőségét. Itt kiderül ki, kik azok, akik szorgalmasan dolgoznak és értenek a szakmájukhoz. Főleg nekik ajánlanak a munkaadók a végzés után állást. Arra is volt már példa, hogy a kötelező 22 ezer forint helyett 80 ezret fizettek a diáknak a nyári szakmai gyakorlaton, mert annyira kell a szakember. Az érettségi találkozókon kiderül, hogy a diákok bérükkel is elégedettek, jegyezte meg az igazgató.

 

„Bőven van munka”

Az MSZC Bláthy Ottó Villamos­ipari Szakgimnáziumában is gyakori vendégek a különböző cégek képviselői. Velenyák János igazgató elmondta, nemcsak miskolci és Miskolc környéki vállalatok keresik őket, hanem fővárosi, paksi, sőt dunántúli cégek is. A villamossági szakemberek rendkívül kelendőek, ők biztosan el tudnak helyezkedni.

– Most van bőven munkahely, az álláskeresés nem gond – jelezte az igazgató.

– A villanyszerelőinket vitték, mint a cukrot – fogalmazott Kovács Julianna, a SZSZC Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának igazgatója. Megtudtuk: ebben az intézményben nem járt olyan sok cég, mint a miskolciakban, de az ÉMÁSZ például jelentkezett, mert sok villanyszerelőre volt szükségük. De a csőszerelőkkel sem volt gond, ők is könnyen el tudtak helyezkedni.

– Főleg azokra a diákjainkra volt nagy igény, akik tavaly országos szakmai versenyen jártak, és ott kiváló helyezést értek el. De tulajdonképpen ma minden műszaki végzettségű fiatalt keresnek, alkalmaznak a cégek.

Hegyi Erika

erika.hegyi@eszak.hu

A diákok a bérükkel is elégedettek. 

Baghyné Urbán Ilona

Egyenesen az iskolából jönnek

Érdeklődtünk a Pannon-Work Zrt. munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cégnél is. Mennyire elterjedt szokás, hogy a munkáltatók közvetlenül az iskolákban toboroznak munkaerőt? Fekete Mariann toborzásvezető lapunknak elmondta: a multicégeknél ez már több éves gyakorlat, de ma már a kisebb cégek is élnek ezzel a lehetőséggel, ha a pályakezdő megfelel a számukra. A végzősöket az iskolákban könnyebb megtalálni, a gyakorlattal rendelkezőket továbbra is hirdetések vagy munkaerő-közvetítők által keresik. – Megyénkben jelenleg fémipari munkásokra és összeszerelőkre van a legnagyobb igény, de tulajdonképpen széles szakmai skálán el lehet helyezkedni – árulta el tapasztalatait.

Cikk 21 / 83

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés