Drágítja a tojást a madárinfluenza

A piacon érvényesítették az áfacsökkentést, de nem mindenki elégedett a mértékkel Fotó: Bujdos Tibor

A piacon érvényesítették az áfacsökkentést, de nem mindenki elégedett a mértékkel Fotó: Bujdos Tibor

Tojáshiány alakulhat ki, de a piac beállítja önmagát.

Borsod-Abaúj-Zemplén. Miközben a magyarországi tojástermelés nő, a tojás kereslete csökken, ám a Baromfi Termék Tanács szerint a termelés így sem tudja kielégíteni a belföldi keresletet, ezért az ország importra szorul.

 

Komoly a baj

Az elmúlt években a saját tapasztalataik szerint stagnált a tojásfogyasztás, mondta el lapunknak Szabó Attila, a tojástermeléssel, -eladással és -feldolgozással is foglalkozó, miskolci székhelyű Aves kft. ügyvezetője.

– A tojás árát mindig is a kereslet és a kínálat határozta meg, ez így volt már a kilencven előtti időkben is, azóta pedig még inkább. Ennek megfelelően mindig mozog, ritka, ha néhány hónapig stagnál – tette hozzá az ügyvezető.

Szabó Attila szerint elkerülhetetlen az áremelés, és nem arról van szó, hogy a kereskedők „le akarnák nyelni az áfacsökkentést”, hanem valóban komoly gondot okoz a madárinfluenza. A hazai tojó­csirke-állomány egy részét is megsemmisítették, de a kór elérte a környező országokat és azokat is, ahonnan importáljuk a tojást. 

 

Magasabb lehet

– A jelenlegi fogyasztás mellett hiány lesz tojásból, de ez csak az elején okozhat fenn­akadást, aztán a piac beállítja magát. Megemelkedik az ár, így csökken majd a kereslet – jegyzi meg az ügyvezető hozzátéve, hogy az ár meghaladhatja az adócsökkentés előtti mértéket is – hangsúlyozta.

A Búza téri piacon mintha az élet is megfagyott volna kicsit, késő délelőtt az asztalok több mint a fele üres, de azért így is több helyen árulnak tojást. Az egyik asztal mögött alaposan beöltözve álló Erika azt mondja, érvényesítették a forgalmiadó-csökkentést, ami négy forintot jelent a darabárban. Ahogy mondja, sok vevő érdeklődik erről, és van, aki nem elégedett.

– Többen is szóvá tették, hogy nagyobb árcsökkenésre számítottak, de az áfacsökkenés ennyit jelent – mondja. Mivel év elején mindig kisebb a forgalom, így azt nem tudják megmondani, hogy az árcsökkenés jelentett-e forgalomnövekedést, miközben a hírek alapján már számítanak az áremelésre.

Buczi Lajosné éppen tojást vásárol, mindig frissen igyekszik beszerezni, inkább kis tételben.

 

Figyelik az árat

– Észrevettem, hogy csökkent az ár és erre figyelek is. A családunknak nem mindegy, hogy mit mennyiért vásárolunk, így az áraknak hatása van a költésünkre – mondta.

Horváth Imre

imre.horvath@eszak.hu

Tények, érdekességek

Így vesszük a tojást
Méret szerint vásárolhatjuk a tojást, S és XL között.

Az ár a Búza téri piacon jelenleg 28 és 40 forint között van.

2016-ban 10 százalékkal nőtt a nagyüzemi tojástermelés hazánkban.

Az árbevétel: a tojástermelők éves árbevétele 20 milliárd forint.

Több mint kétmilliárd

Magyarországon tavaly mintegy 2,14 milliárd darab tojást fogyasztottunk el. A hazai termelés mellett 2-300, de egyes adatok szerint 6-700 millió tojás érkezik külföldről – ezek egy része egyébként ellenőrizetlen módon. A Baromfi Termék Tanács szerint a tojás önköltségi ára 17 forint 50 fillér, és a felvásárlók is ezen az áron veszik át a termelőktől, a fogyasztói ár ugyanakkor hosszú ideje független az önköltségtől és a felvásárlási áraktól.


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés