Mesék helyi értékekkel, egy miskolci szerzőtől

Gácsi Zsuzsanna a könyvével Fotó: magánarchívum

Gácsi Zsuzsanna a könyvével Fotó: magánarchívum

Miskolc. Mesés mesék címmel írt mesekönyvet egy miskolci szerző, Gácsi Zsuzsanna, akinek az álma valósult meg a kötettel, miközben az elsődleges célja az, hogy lélekemelő és tanulságos történeteket olvassanak a szülők a gyerekeiknek.

– Mindig is kettősségben éltem a biológia és a művészet, irodalom között. Írtam verseket, egyéb írásokat, regényeket, de nem mertem belevágni eddig egy könyv megjelentetésébe. Most az örökségemnek köszönhetően valósíthattam meg az álmomat – meséli.

Zsuzsanna, amikor nem ír, civilben gyógyszergyárban dolgozik. Bevallása szerint mindig vonzotta az emberi lét, a lélek megszólítása, az élet kreatív kifejezése. A gyermekek fogékonyak a szépre, a tiszta, becsületes szóra. Igénylik a szeretetet és viszonozni is tudják. Őszinte szívvel reagálnak a mesékre és taníthatóak. Van még hitük.

– A mese tanulságos, magára ismerhet benne felnőtt és gyerek egyaránt. Imádok olyat leírni, hogy enyém a világ legjobb nagymamája, és remélem kicsit közelebb tudom vinni a gyerekeket a szülők, nagyszülők szeretete, tisztelete felé – magyarázza Gácsi Zsuzsanna.

 

Helyi kötődések

A szerző igyekezett helyi sajátosságokat belecsempészni a mesékbe, hogy megyénk értékeit ezzel is népszerűsítse kicsit, és a gyerekek figyelmét, érdeklődését felkeltse irányukba. Így a legyecske szárnyát a Bükkszentkeresztről származó gyógynövényekkel készült balzsammal kenegetik be, az egyik meséből kiderül, hogy az aggteleki cseppkőbarlang tetején nagyon jó minőségű füvecske nő, és több történet játszódik kicsiny Magyarország észak-keleti részében.

A könyv egyébként decemberben jelent meg, és a szerző azóta óvodákban, iskolákban olvas fel belőle, de könyvbemutatót is tartottak a napokban, amelyen Fandl Ferenc színművész olvasott fel a gyerekeknek.

 

Jön a második

– Szerintem nagyon fontos a meseolvasás a gyerekeknek a mai rohanó világban. A mesét felolvassa a szülő a gyereknek, és máris két léleknek szól, ez kell, szüksége van rá a kicsiknek és nagyoknak egyaránt – mondja mosolyogva Zsuzsanna.

Éppen ezért 17 rövidebb mese kapott helyet a könyvben, hogy bármikor olvasható legyen, és a könyv mérete, súlya is barátságos, könnyen magával viheti az ember.

Az illusztrációkat Emília Varsányi, Miskolcról Írországba elszármazott illusztrátor készítette. A tervek szerint pedig májusban, gyermeknap elé időzítve érkezik majd a folytatás, egy következő mesekönyv képében. ÉM-HI

A mesét felolvassa a szülő és máris két léleknek szól.

Gácsi Zsuzsanna

Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés