Telkibánya tudós lelkipásztora, aki büszkén viseli családja pecsétgyűrűjét

Szalay László Pál lelkipásztor Fotó: Bujdos Tibor

Szalay László Pál lelkipásztor Fotó: Bujdos Tibor

László azt vallja: az ember kötelessége az Isten által teremtett természet megóvása. 

Telkibánya. Különleges református lelkipásztora van Telkibányának Szalay László Pál személyében. Gyülekezeti munkáján kívül rendszeresen publikál, kutat, szívén viseli a környezet- és természetvédelmet, táborokat szervez, de egy pályázat keretében járt már Észak-Írországban is, ahol azt tanulmányozta a gyerekkel együtt, hogyan végezheti eredményesen a munkáját egy ökogyülekezet. Munkájáért több kitüntetésben is részesült már.  

Példaképek?

László azzal kezdi a beszélgetést, hogy 12 éve él Telkibányán feleségével, aki szintén lelkipásztor. Két kislányuk van, 6 és másfél évesek. 

– Családom többgenerációs értelmiségi, Szatmár megyében éltek, élnek. Én is Fehérgyarmaton születtem. Apai és anyai ágon több lelkipásztor is van a családban. Apai nagyapám Szatmárcsekén szolgált, Kölcsey Ferenc utolsó éveinek lakóhelyén, és nagy büszkeségünk, hogy Kölcsey jó barátságban volt az őseimmel, a Szalay család emlékkönyvébe is írt a költő, politikus, nyelvújító. Sőt, nagyapám volt, aki gyűjtést szervezett, hogy méltó sírhelye legyen a költőfejedelemnek, és megőrizte az utókornak az íróasztalát.

Én pedig a mai napig hordom a Szalay család pecsétgyűrűjét – mutatja ujján a kincset érő ékszert László, nem titkolt büszkeséggel. 

Legnagyobb példaképe azonban kétségtelenül édesapja, aki, ahogy László fogalmazott, értelmiségi létet élt. Közösségformáló ember volt, a társadalmi és a politikai életben egyaránt részt vett. Sok minden érdekelte, aminek köszönhetően komoly családi könyvtárral rendelkezett. Ez pedig Lászlónak is kiváló lehetőséget nyújtott az olvasásra, művelődésre, érdeklődésének a felkeltésére. 

Főszerkesztő

– Hamar elkezdett érdekelni az írás, a filozófia. A Sárospataki Teológiára jártam, ahol hallgatóként a diákság egyetemi lapjának a főszerkesztője voltam. A szakdolgozatomat is speciális, azaz filozófiai témában írtam, amiért a diplomaosztás alkalmával kitüntetésben részesítettek. Témavezetőm és opponensem is doktori képzésre javasolt, én azonban gyülekezettel szerettem volna elsődlegesen foglalkozni – meséli a lelkipásztor. 

2008-tól rendszeresen publikál világi és egyházi lapokban, több könyvnek is a társ­szerzője vagy szerkesztője, összesen kilencnek, most készül a tizedik. Esszék, tárcák, filozófiai, irodalmi, teológiai jellegű írásai jelennek meg. Rendszeresen tart előadásokat a Magyar Református Egyház Doktorok Kollégiumában, általában az irodalom és nyelvi szekcióban, de tavaly például a néprajzi szekcióba kapott meghívást. Rendkívül érdekli Hamvas Béla munkássága, melyet keresztény aspektusból vizsgált. Annyi anyag összegyűlt már ebben a témában, hogy könyv formájában is szeretné kiadatni.

Elismerések

László a Ma és Holnap, fenntartható fejlődéssel foglalkozó folyóirat Litera-tura rovatának ötletgazdája és vezetője volt. Szakmai kapcsolatot ápol a százhalombattai Hamvas Béla Szabadegyetemmel, a Népi Írók Baráti Körével és a Nap Alapítvánnyal. Írói munkásságáért 2012-ben Fehér Mária-díjban részesült, melyet az alapítvány adományozott számára.

2011-ben az elsők között kapcsolódott a Magyar Református Egyházban elindított kísérleti ökogyülekezeti programhoz. Dr. Bölcskei Gusztáv püspök felkérésére a 2012 januárjában felálló Ökogyülekezeti Tanács tagja. Vezetésével 2012-ben és 2015-ben is sikerült a Telkibányai Református Gyülekezetnek elnyernie az Ökogyülekezeti címet és díjat. Ökológiai elkötelezettségéért 2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. 

Egyházi kiküldetés keretében járt Skóciában és Észak-Írországban, ahol tanulmányozhatta az ökogyülekezetek működését. Erre jó lehetősége adódott, hisz Skóciában már több mint 300 ökogyülekezet működik. 

Hegyi Erika

erika.hegyi@eszak.hu

Könyvek, képzések és táborok

Büszkén mutatja a Zöldellő egyház című könyvet. László ennek társszerzője és szakmai lektora is. A kötet azt mutatja be, hogy a magyarországi vallásoknak milyen a természethez való viszonyuk. A könyv elején található, témára ráhangoló meditációt László írta. Uniós pályázatoknak köszönhetően képzéseket, táborokat, kirándulásokat szervezett az ifjúságnak, hűséges segítőivel a gyülekezetből. Észak-írországi és magyar gyerekek tanulhattak a természetvédelemről, az egészséges életmódról, a kultúrák sokszínűségéről, a digitális világ veszélyeiről és hasznáról. Az anyanyelv és kultúra fontosságára a Magyar Nyelv Múzeumával együttműködve próbálja a figyelmet ráirányítani. A vidéki értelmiségi lét megélését a „Hittem, ezért írtam!” sorozat elindításával támogatja. Rájövünk, a Lászlóval folytatott beszélgetést csak abbahagyni lehet, befejezni nem, hiszen valószínűleg több napon keresztül tudna mesélni munkásságáról, terveiről. ​


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés