Téli praktikák

A közlekedésben a téli időszak igényli a legtudatosabb felkészülést az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt – igyekszik tudatosítani lapunkon keresztül is a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága.

A rendkívüli időjárási körülményekkel kapcsolatban elmondható, hogy a balesetek jellemző oka az, hogy a közlekedésben résztvevők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket, míg az észlelhetőség hiányosságai elsősorban a gyalogosokra jelentenek többletkockázatot. A gépjárművek vezetőinek az alábbiakra kell figyelmet fordítaniuk:

– A gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a kézi jégkaparó, a jégoldó spray, a téli ablakmosó folyadék, a megfelelően működő páramentesítő.

– A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota, fontos a megfelelően megválasztott téli autógumi!

– A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.

– Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra!

– Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

– Elengedhetetlenül fontos, hogy amennyiben hosszú útra indulunk, előtte töltsük fel mobiltelefonjainkat, hogy baj esetén mihamarabb segítséget tudjunk hívni.

– Az országos médián kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rend­őr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága felhívja arra is a figyelmet, hogy rendkívüli időjárási viszonyok között célszerű a megengedettnél lassabban, óvatosabban közlekedni, a biztonsági övet pedig minden esetben használják a járművezetők és utasaik is. Amennyiben bajbajutott személyt látunk, haladéktalanul jelezzük a 112-es központi segélyhívó telefonszámon.


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés