„Ne üsd el a gyalogost, és hagyd életben a kerékpárost!”

Miskolcon majdnem minden második járművezető nem ad elsőbbséget a gyalogosoknak Fotó: BT

Miskolcon majdnem minden második járművezető nem ad elsőbbséget a gyalogosoknak Fotó: BT

Figyeljünk fokozottan a kijelölt gyalogátkelőhelyeken!

Autós körkép. Érdekes felmérést készített a megye három városában a tavalyi évben a B.-A.-Z. Megyei Közlekedésbiztonsági Alapítvány. Miskolc, Kazincbarcika és Sajószentpéter több balesetveszélyes kijelölt gyalog­átkelőhelyeinél mérték fel, hogy milyen arányban adják meg az elsőbbséget a gyalogosok részére a járművezetők. Emellett azt is nézték, vannak-e a járművezetők, illetve a gyalogosok részéről bizonytalan, esetleg veszélyhelyzetek – tudtuk meg Szi­lágyi Ferenc r. őrnagytól, az alapítvány titkárától.

Mint az összegzésből kiderül, a felméréseket Kazincbarcikán és Sajószentpéteren, valamint Miskolcon végezték, a gyalogátkelőhelyeket az illetékes rendőr-kapitányságok közlekedésrendészeti osztályai határozták meg.

 

Barcikán előzékenyebbek

– Az ötletet az adta, hogy amikor kikerültem a Kazincbarcikai Rendőr-kapitányságra, feltűnt, hogy Kazincbarcikán mennyivel előzékenyebbek, udvariasabbak és szabálykövetőbbek a járművezetők, mint Miskolcon. Kíváncsi voltam, hogy a számok mit mutatnak – árulta el.

A felmérések során Miskolcon összesen 117 darab jármű és 118 gyalogos, Kazincbarcikán (Sajószentpéterrel együtt, a továbbiakban Kazincbarcikán – a szerk.) 109 darab jármű és 109 gyalogos került a vizsgálat alá. Az eredmény pedig a következő.

Jelentősen kevesebb (22%) jármű nem adta meg az elsőbbséget a gyalogosok részére Kazincbarcikán. Miskolcon majdnem minden második járművezető (42,7%) nem ad elsőbbséget a gyalogosok részére! Miskolcon ilyen szempontból a legveszélyesebb az Avasi Posta előtti gyalogátkelőhely, ugyanis ott a járművezetők 44,6 százaléka nem ad elsőbbséget.

A másik ilyen veszélyes gyalogátkelőhely a 26-os főút Sajószentpéter, Kossuth Lajos út 91. szám előtti gyalogátkelő, itt a járművezetők 37,9 százaléka nem adta meg az elsőbbséget!

Miskolcon a személygépjármű-vezetők 41,1, míg a tehergépjármű-vezetők 46,7 százaléka nem adott elsőbbséget. Kazincbarcikán a személygépjármű-vezetők 20,7 és a tehergépjármű-vezetők 26,7 százaléka nem adott elsőbbséget a gyalogosok részére.

Mindhárom városban azon járművezetők közül, akik nem adtak elsőbbséget, inkább a fiatal és a középkorú korosztályhoz tartoztak. Ezen belül is a legtöbbjük (70,3%) férfi járművezető volt.

– Érdekes megemlíteni, hogy Miskolcon a megfigyelt hét helyi MVK Zrt.-s busz közül öt nem adott elsőbbséget a gyalogosok részére a vizsgált időszakban! Örömteli viszont, hogy minden vizsgálat alá vont villamos elsőbbséget adott a gyalogosok részére –hangsúlyozta Szilágyi Ferenc. Hozzátette: nem volt pozitív a tapasztalat a két évvel korábbi felmérés során a Sajószentpéter, Kossuth Lajos út 91. szám előtti gyalogátkelőhelynél, ugyanis ott a vizsgálat alá vont három távolsági buszok egyike sem adott elsőbbséget. Tavaly nem találkoztak ilyen busszal.

 

Ha nem egyértelmű

– Érdemes volt megfigyelni, hogy a gyalogosok hogyan viselkednek az úttestere lépés előtt – folytatta az őrnagy. – Mindhárom városban azt tapasztaltuk, hogy vannak gyalogosok, akik a gyalogátkelőhely előtt, az úttest szélénél kicsit távolabb, mintegy 1,5 méterre állnak meg, és közben nem a közeledő járműveket figyelik. Mintha nem akarnának átmenni az úttesten! Ilyen magatartással bizonytalan helyzetbe hozzák a közeledő járművezetőket. És az is előfordult, hogy az ilyen viselkedésű gyalogos egyszer csak megindult és lelépett az úttestre, ami rendkívül balesetveszélyes! Éppen ezért kérünk minden gyalogost és közlekedésben résztvevőt, hogy legyenek egyértelműek, kiszámíthatóak, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy mire készülünk, és figyeljük a másik közlekedőt!

Szerencsére a vizsgált időszakban kimondottan balesetveszélyes helyzettel nem találkozott Szilágyi Ferenc, de mint hangsúlyozta, jegyezzük meg, a szlogen továbbra is él: „Ne üsd el a gyalogost, hagyd életben a kerékpárost!”

 

Idén is folytatja

A felméréseket az őrnagy idén is szeretné folytatni, hiszen több év mérési eredménye sok tapasztalattal szolgálhat a gyalogos balesetek megelőzése érdekében! ÉM-UM

Kazincbarcikán jóval előzékenyebbek a sofőrök a gyalogosokkal szemben.

Szilágyi Ferenc

A felmérés helyszínei

Miskolcon

– a Győri kapu 48. szám előtt

– az Avason a Nagy Posta előtt

Kazincbarcikán

– Mátyás király úti, SPAR áruház előtt

– Mátyás király út, LIDL áruház előtt

Sajószentpéteren

– a Kossuth Lajos út 91. szám előtti COOP áruház előtt


Kérjük jelentkezzen be, hogy a teljes cikket olvashassa

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Levélküldés